Maksud Nama Laila Syakura | Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Nama Lelaki Nama Perempuan Idea Nama Anak Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Nama Bayi Islam Pilihan 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Maksud Nama:

Laila Syakura

Share
Laila
Kerinduan, malam yang gelap
Syakura
Mensyukuri
 
Nama yang berkaitan
Laali Permata-permata, mutiara
Laela Malam yang gelap
Leyla Kerinduan, malam yang gelap
Lillyann Bunga lili (Latin)
Lily Sejenis bunga
Lutfilah Taufik Allah
Abdul Syakur Hamba Allah Yang Bersyukur
Shakir Syukur, berterimakasih
Shakira Syukur, berterimakasih
Syakir Bersyukur, pengenang budi
Syakira Mensyukuri
Syukran Kesyukuran
Syukri Kesyukuran
Syukriyah Bersyukur
Syukur Kesyukuran
Carian Terbaru
 
Carian Popular
 

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!