Maksud Nama Saadah | Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Nama Lelaki Nama Perempuan Idea Nama Anak Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Nama Bayi Islam Pilihan 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Maksud Nama:

Saadah

Share
Saadah
Kebahagiaan
 
Nama yang berkaitan
Saadanah Burung merpati, kebahagiaan
Sadidah Jitu, tepat sasaran, benar
Sadiqah Yang benar, jujur, berkata sesuai kenyataan
Sadiyah Berbahagia
Saidah Berbahagia
Sajidah Bersujud
Sayyidah Pemimpin
Shadha Haruman
Shadiqah Benar, jujur
Shadiyah Penyanyi
Shiddiqah Membenarkan, sangat jujur
Shidqiyah Benar, jujur
Syadiyah Pandai menyanyi, Menyamakan
Syahidah Mati syahid
Carian Terbaru
 
Carian Popular
 

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!