Maksud Nama Sarah | Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Nama Lelaki Nama Perempuan Idea Nama Anak Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Nama Bayi Islam Pilihan 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Maksud Nama:

Sarah

Sarah
Nama isteri Nabi Ibrahim AS
 
Nama yang berkaitan
Maisarah Ketenangan, nyaman, kemakmuran, kekayaan, kelapangan
Qaisarah Permaisuri
Saarah Isteri Nabi Ibrahim As
Sabirah Kesabaran
Saerah Burung
Samirah Penghibur, teman berbicara
Sarhan Kemudahan
Sariyah Awan malam
Satirah Wanita yang menutup-nutupi aib dan dosanya
Shabirah Bersabar
Sharifah Yang Mulia
Sirhan Berani, singa
Syaairah Pandai Menyusun Syair, Perasa
Syaairillah Syi'ar2 Allah
Syahirah Terkenal, Ternama
Syarahil Nama khabilah
Syarifah Mulia
Syukriyah Bersyukur
Carian Terbaru
 
Carian Popular
 

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!