Maksud Nama Sharif Anaqi | Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Nama Lelaki Nama Perempuan Idea Nama Anak Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Nama Bayi Islam Pilihan 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Maksud Nama:

Sharif Anaqi

Anaqi
Keindahanku yang menawan hati
Sharif
Yang Mulia
 
Nama yang berkaitan
Sharaf Kehormatan
Sharifah Yang Mulia
Syarif Dipuji, mulia
Syarifah Mulia
Syarifuddin Kemuliaan agama
Anaqah Cantik dan menarik
Aniq Yang kacak lagi menawan hati
Aniqah Cantik, lemah gemalai
Chantiq Cantik
Naqib Yang menjamin
Naqiba Yang menjamin
Naqil Perawi
Naqila Perawi
Naqiuddin Kebersihan agama
Naqiyah Jernih
Naqiyyah Jernih
Nasrulhaq Pertolongan kebenaran
Nuqman Kebaikan, kenikmatan

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!