Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Cari Maksud Nama:

Nama-nama Pilihan - Lelaki

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.


    Q
Qaayed
Pemimpin
Qabus
Orang yg gagah, tampan dan baik kulitnya
Qadir
Kemampuan
Qafeel
Penjamin
Qaid
Pemimpin
Qaiser
Raja
Qani
Puas
Qarin
Yang dekat, teman
Qarizh
Terpuji, mulia
Qashid
Yang menuju pd kemudahan
Qasim
Orang yg memberi
Qaulalhaq
Perkataan yang benar
Qauluh
Ucapannya, perkataannya
Qays
Tetap
Qayyim
Tetap, lurus
Qayyum
Berkuasa
Qiyaman
Pokok kehidupan
Qudamah
Lama, dahulu
Quds
Kudus, suci
Quraisy
Suku bangsa arab asal Rasulullah SAW
Qushayyi
Jauh pemikirannya
Qutub
Pemimpin, kutub
Qutzam
Senang memberi

 

Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 
 
Share this via Social Media!

x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!