Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Cari Maksud Nama:

Nama-nama Pilihan - Perempuan

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.


    U
Ubadah
Sahabat nabi Muhammad SAW, tekun beribadah
Ubaidah
Hamba
Udulah
Adil, menghukum dgn benar
Udzah
Azimat, tangkal
Udzrah
Halangan
Ufairah
Pemberani
Ujubah
Sesuatu yg mengherankan
Ulfah
Persahabatan
Ulya
Lebih tinggi, paling tinggi
Umaimah
Dari kata Umumah (keibuan)
Umairah
Nama wanita dahulu
Umaiyah
Sahabat Nabi Muhammad SAW
Umamah
Cucu Rasulullah SAW dari Zainab
Umayma
Ibu muda
Umniah
Cita-cita, cita-citaku
Umniyati
Cita-cita, cita-citaku
Unaizah
Kambing betina
Urjuwanah
Pohon yang kemerah-merahan, warna merah yang indah
Uzdah
Ada unsur kelebihannya
Uzma
Terbaik

 

Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 
 
Share this via Social Media!

x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!