Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Cari Maksud Nama:

Nama-nama Pilihan - Perempuan

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.


    B
  • 1
  • 2
Bassam
Suka tersenyum
Bassamah
Selalu senyum
Bastah
Yang lapang
Basyirah
Penyampai berita gembira
Batrisya
Cerdik, pintar
Batrisyia
Cerdik, pintar
Batul
Sangat rapi, tak bernoda
Bayati
Nisbah
Bayyinah
Bukti, dalil
Bazilah
Yang pintar
Bazla
Yang bijak
Bilqis
Permaisuri Sheba, nama ratu Sheeba yang masuk Islam
Bisyarah
Berita gembira
Buraidah
Kesejukan, dingin
Burairah
Berbakti, berbuat baik
Burhanah
Alasan yang baik
Bushra
Kabar baik
Busra
Kesegaran
Bussaina
Cantik menarik
Busyra
Berita baik, kabar gembira
Buthaynah
Perempuan berbadan cantik

 

Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 
 
Share this via Social Media!

x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!