Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Cari Maksud Nama:

Nama-nama Pilihan - Lelaki

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.


    J
  • 1
  • 2
Jazlan
Gembira, riang
Jazli
Fasih
Jazman
Tekad yang kukuh
Jazmi
Tekad yang kukuh
Jazuli
Nisbah
Jibril
Nama malaikat
Jihad
Perjuangan
Jihadi
Perjuanganku
Jilani
Penyiaranku
Jiratullah
Bantuan Allah
Jiwari
Jaminanku
Jiyad
Yang Baik
Juani
Sinaranku
Jubair
Pertolongan, nama ulama besar
Jubran
Nama sastrawan
Jufri
Keluasan, di tengah
Juhair
Suara Nyaring, Lantang
Juhlan
Yang termulia
Juman
Mutiara
Jumani
Mutiaraku
Junaidi
Tentaraku
Junaidun
Tentera
Junayd
Tentara
Jundi
Parajurit
Juwaidi
Keelokanku

 

Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 
 
Share this via Social Media!

x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!