Himpunan Nama-Nama Indah Dalam Islam

Cari Maksud Nama:

Nama-nama Pilihan - Lelaki

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.


    T
  • 1
  • 2
Thifal
Lembut, halus
Thilal
Embun, hujan gerimis
Thoil
Kemampuan
Thomi
Tinggi
Thoriq
Orang yang mengetuk malam hari
Thoyyib
Baik
Thubat
Pahlawan
Thufail
Lembut, Halus
Tijani
Mahkota
Tsab
Tetap, lurus, tak goyah
Tsabat
Keteguhan hati, ketetapan
Tsabit
Yang tetap
Tsamarun
Buah
Tsamin
Berharga mahal, tinggi harganya
Tsamud
Kaum Nabi Saleh as
Tsaqib
Jitu
Tsauban
Kembali berkumpul
Tufail
Pengantara, gaya yang menarik

 

Memilih nama Islam yang bermakna

Memang membahagiakan bila Allah mengurniakan anak. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga ujian dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama yang anda ada terhadap anak baru anda, selain penjagaan fizikal dan kasih sayang, adalah untuk memberi anak anda nama yang membawa penghormatan dan makna Islam di belakangnya.

Diriwayatkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pada hari kiamat nanti, kamu akan dipanggil dengan nama kamu dan dengan nama bapa kamu, maka berilah nama yang baik untuk diri kamu." (Hadis Abu Dawud)

Ingat, hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (saw) menukar nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka berkonotasi kemungkaran.

Sebagai contoh, seseorang bernama Harb ("perang") telah ditukar namanya kepada Silm ("keamanan"), dan seorang bernama Al-Munba'ith ("orang yang berdusta") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri, iaitu untuk kebenaran).
 
 
Share this via Social Media!

x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!